zaterdag 22 augustus 2015

Perikelen rond auto kopen.....

Yes..... we hebben sinds woensdag onze nieuwe auto. We kunnen nu goed meedoen met alle grote Amerikaanse auto's :)

Het kopen van een auto en vooral het betalen en regelen van alle formaliteiten is hier nog niet zo makkelijk als je denkt.
Allereerst het uitzoeken van een auto: er is meer dan voldoende keuze, maar dat is in Nederland natuurlijk ook zo. Na een paar proefritten, hebben we onze keuze gemaakt. Daarna ging het financiële circus lopen. Een auto cash betalen, is hier ongebruikelijk. Een auto leasen is heel normaal, maar dan heb je het over een termijn van 36 maanden, voor ons dus niet handig. Er wordt geadviseerd (een deel van) het geld voor een auto te lenen. Lenen is in Amerika heel gebruikelijk en door het laten zien dat je een lening netjes afbetaald, bouw je hier een goede krediethistorie op. En dat heb je weer nodig om allerlei zaken voor elkaar te krijgen.
Echter...... een lening krijg je in de regel pas, als je hebt laten zien dat je kredietwaardig bent en dat kun je laten zien door een lening netjes af te betalen of historie op je creditkaart te hebben opgebouwd. Maar ja, deze historie moet wel een jaar of 2 à 3 oud zijn......een half jaar in Amerika werken en een aardig salaris hebben is niet voldoende.

Uiteindelijk bij de autodealer een kleine lening afgesloten (kunnen we beginnen met 'bouwen').
Vorige week zaterdag kwamen we bij de dealer om de auto te betalen en op te halen. Maar helaas....... we bleken het geld niet zomaar over te mogen maken...... hiervoor was een bankcheque nodig...... (wat is dat nou weer??). Helaas... nog geen auto, want de bank is dicht op zaterdag.
Dus Albert naar de bank op maandag: allerhartelijkst ontvangen 'welkom meneer, bankcheque geen probleem, maar waarom leent u niet bij ons?'. Lening gaan we direct voor u regelen! Krediethistorie is geen probleem, want uw inkomen is voldoende. Fijn, want lenen bij de bank is goedkoper dan bij de dealer.
's Middags een mail: lening kan niet, want..... u heeft geen krediethistorie..... wie het nog snapt, mag het zeggen.
Dit soort financiële zaken is niet echt te volgen in Amerika......

Maar goed..... afgelopen woensdag de auto gehaald. Toch wel fijn een 2e auto, want af en toe is het fietsen behoorlijk pittig met alle heuvels. Woensdag (voordat de auto er was), hebben Byrthe en ik heel wat kilometers op de fiets afgelegd in het dorp. Op de kaart lijken sommige adressen best dichtbij, maar als op de route een paar flinke heuvels liggen, wordt het een stuk lastiger en dat met ruim 30 graden......

even genieten... al een paar ochtenden bezoek in de tuin 

 
 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten