dinsdag 22 september 2015

Back to school night

Op de kalenders van de scholen stond 'back to school night'. Tot een week geleden dacht ik dat de kinderen die avond naar school moesten. Maar wat bleek...... de ouders mogen 'back to school'. Gelukkig kregen we op tijd een mail met informatie.

Afgelopen donderdag 'back to school night' op de High School.
Alle ouders (grades 9 t/m 12) kwamen eerst bij elkaar in het auditorium (prachtige concertzaal). Daar startte de avond met een fotopresentatie van allerlei activiteiten binnen de High School (veel sport) en foto's van een schooldag van een 'Ram' (Ramsey High School, everyone is a ram). Vervolgens werd de avond geopend met de 'pledge of allegiance'. Dus ook wij hebben nu kunnen ervaren wat de kinderen elke dag ervaren: hand op het hart, kijken naar de Amerikaanse vlag (is in alle lokalen aanwezig) en de pledge opzeggen:
'I pledge allegiance to the flag of the United States of America, and to the republic for which it stands, one nation under God, indivisible, with liberty and justice for all'.
Een bijzondere ervaring!
Daarna een verhaal van de principal. Het is wel duidelijk dat het high school leven erg belangrijk is in Amerika. De school is van de leerlingen, leerlingen krijgen de ruimte om zich te ontplooien op allerlei vlakken. Er zijn bijv. heel veel verschillende clubs waar de leerlingen aan mee kunnen doen. Deze clubs komen tijdens de lunch, na schooltijd of 's avonds bij elkaar. De school is ook 's avonds open. Belangrijk dat de leerlingen leren om kritisch te zijn, vragen te stellen, hun eigen weg uit te stippelen, zelf beslissingen te nemen en dat alles met het oog op hun toekomst. De docenten in de school zijn altijd bereikbaar om de leerlingen hiermee te helpen. Dit is natuurlijk makkelijk gezegd door de directeur, maar ook in de verhalen van de docenten later op de avond kwam dit steeds terug.
Na deze opening konden we Byrthes rooster volgen, zodat we langs al haar docenten kwamen in de lokalen waar Byrthe ook les heeft. Dus bij bijv. Engels zaten we in het lokaal met de ouders van de leerlingen waar Byrthe les mee heeft. Bij elk vak zat je ongeveer 8 minuten en dan weer door naar het volgende lokaal. De docenten hadden precies genoeg tijd om zichzelf voor te stellen en te vertellen hoe het jaar eruit gaat zien.
Zo hebben we een goede indruk van de docenten en de vakken gekregen. Elke docent was even enthousiast en echt opvallend hoe behulpzaam ze zijn. Boodschap was om je zoon/dochter vooral te stimuleren om bij docent langs te gaan als ze vragen hebben. De docenten zijn zowel voor als na schooltijd beschikbaar voor hulp en ook vaak tijdens de lunchpauze. Ook aan ons werd de boodschap gegeven dat we vooral contact op moeten nemen als we ons ergens zorgen over maken en daarmee niet te lang moeten wachten. Het lijkt erop dat Byrthe in goede handen is op deze school. Ons gevoel was na deze avond in ieder geval erg goed.
Overigens wel bijzonder dat de docente Frans niet wist dat Byrthe uit Nederland kwam. Ze wist wel dat Byrthe nieuw op school was, maar niet dat ze niet-Amerikaans is. Ze vond Byrthes accent als ze Frans spreekt al wel apart.....

Gisteravond de 'back to school night' op de Middle School gehad. De opzet van de avond was hetzelfde als op de High School. Dus ook gezamenlijk begonnen met de pledge en een verhaal van de assistant principal (de principal was verhinderd). Daarna Jarnes rooster gevolgd. Het gevoel was min of meer hetzelfde: enthousiaste behulpzame docenten. Wel duidelijk te merken dat de Middle School nog iets 'beschermender' is. Alles is wel gericht op de leerlingen een goede voorbereiding te geven op de High School.

Twee leuke avonden waarmee we een goed beeld van de docenten en de scholen hebben gekregen. Ik vond het een mooie opzet, omdat je op deze manier elke docent toch even ziet. Nu hebben de kinderen hier minder vakken dan op een middelbare school in Nederland. In Nederland zou de avond wel erg lang duren met deze opzet. Maar wie weet.... weer een nieuw idee voor scholen.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten