vrijdag 4 september 2015

Schooljaar is begonnen

Vandaag de 2e schooldag voor Jarne en Byrthe. Heb ik tijd om jullie te laten weten wat mijn eerste indrukken zijn van de scholen hier.

Heb al een keer geschreven dat het een hele administratie (incl. medische verklaringen) is om de inschrijving volledig rond te hebben. Maar inmiddels zijn de kinderen naar school, ontvangen we mails en brieven en kunnen we inloggen op de schoolsites. Dus het regelstuk is gelukt.

Het lijkt erop dat Amerikanen zich overal voor in willen dekken. Toen we de auto kochten, moesten we er bijv. voor tekenen dat ons was verteld dat we voor een x bedrag onze auto aan binnen- en buitenkant konden laten behandelen, zodat je minder snel vlekken krijgt. Zo kunnen we de verkoper niet aansprakelijk stellen .....

Ook de scholen zijn hier goed in. Zo hebben we op de schoolportal aan moeten klikken dat we allerlei informatie hebben doorgenomen en het daar mee eens zijn. En dat is een hele lijst, o.a. dat we medische zaken gelijk doorgeven, dat we ons kind geen medicatie meegeven (mag alleen via de 'schoolnurse'), dat we alle schoolregels kennen en met onze zoon/dochter hebben doorgesproken, dat we de brieven hebben gelezen welke bestrijdingsmiddelen worden gebruikt op het schoolterrein, etc.etc.
Na een stuk of 20 'ja's' te hebben ingevuld (en dat 2x, voor beide kinderen), denk ik dat we ook dit deel van het regelwerk af hebben.

Maar goed de scholen zelf:
Ramsey High School:
alle kinderen volgen de 9e t/m 12e klas (grades) op de High School. Overigens zeg je hier niet 'ik ga naar de 9e klas', maar 'ik ben een freshman'. In de 10e klas ben je een sophomore, in de 11e een junior en in de 12e een senior.
Om je diploma te halen, moet je een bepaald aantal credits halen. De meeste credits zijn ingevuld met verplichte vakken, zoals 20 credits Engels, 15 credits wiskunde, 15 credits science, 10 credits worldlanguage, 10 credits Amerikaanse geschiedenis, 10 credit arts, elk jaar 5 credits PE (gym). En een aantal credits zijn vrij in te vullen. Als je na de High School naar college wilt, zijn er extra verplichtingen.
Alle vakken zijn op verschillende niveaus te volgen. Voor de meeste vakken zijn er drie niveaus. Aan het niveau dat je wilt volgen, worden eisen gesteld. Voor het hoogste niveau heb je o.a. een aanbeveling van je docent nodig, moet je het jaar ervoor bepaalde cijfers of een minimumscore op een 'toelatingstest' hebben gehaald.
Het mooie van dit systeem is dat je niet elk vak op hetzelfde niveau hoeft te doen (zoals in NL). Je kunt het ene vak op het hoogste niveau doen en een ander vak op het laagste niveau.
Doordat alle leerlingen hun eigen vakken (en niveau) kiezen, heeft iedereen een individueel rooster. Wel lastig dat je elk uur in een andere klas zit en er dus altijd zelf voor moet zorgen dat je in het goede lokaal zit. Je kunt niet relaxed achter je klasgenoten aan lopen.
Het kan zijn dat je vakken volgt met leerlingen uit hogere klassen. Byrthe zit bijv. bij Latijn,  Frans en Biologie met leerlingen uit de 10e, 11e en zelfs 12e klas. Dit is wel even wennen, zit je bij leerlingen die 3 jaar ouder zijn!
Nu maar hopen dat de niveaus een beetje goed zijn ingeschat voor Byrthe. Want dat is natuurlijk wel lastig. Maar goed... mocht het niet helemaal passen, dan kan het niveau in de komende weken veranderd worden. Nadeel is wel dat haar rooster hierdoor verandert en ze weer in andere klassen komt.

Ook interessant is dat er (vanaf de 7e klas) veel met de IPad gewerkt wordt. Elke leerling krijgt een IPad van school te leen. Dit betekent heel wat minder gesleep met boeken dan in NL. Wel belangrijk dat zo'n IPad goed werkt. Byrthe heeft nogal wat opstartproblemen. Hopelijk worden die vandaag verholpen. Als je niet kunt inloggen, kun je helemaal niets. En daarna wennen hoe het allemaal gaat met zo'n IPad. De andere leerlingen hebben al 2 jaar met de IPad gewerkt op school. Byrthe verzuchtte gisteren al 'geef mij maar gewoon boeken'. Eens kijken hoe ze daar over een paar maanden over denkt.

E. Smith Middle School:
voor de 6e t/m 8e klas (groep 8 + 1e 2 klassen VO in NL) gaan de leerlingen naar de Middle School. Per jaarlaag zijn er meer dan 200 leerlingen. Er zijn ongeveer 10 homeroomclasses' per jaarlaag. Jarnes homeroom bestaat uit 22 leerlingen.
Ook op de middle school heeft iedereen een eigen rooster. Dit heeft er weer mee te maken dat je vakken op verschillende niveaus kunt volgen en dat er soms ook keuze is. Jarne heeft bijv. Frans, maar had ook Spaans kunnen kiezen. Het lijkt erop (maar dat is nog geen zekerheid na 1 dag school) dat de ochtend start en de middag eindigt in de homeroom. En tussendoor volgt iedereen zijn eigen rooster. Jarne zit wel altijd bij 7e klassers in de les. Elke jaarlaag heeft een eigen deel in het gebouw. Ook wordt er per jaarlaag lunchpauze gehouden. Ze kennen hier trouwens alleen een lunchpauze (geen kleine pauze in de ochtend en/of middag). Geldt ook voor de High School.

Jarne krijgt vandaag een IPad. Zijn voordeel is dat alle klasgenoten voor de eerste keer met een IPad gaan werken op school, dus iedereen moet alles nog leren.

De eerste dag
Byrthe en Jarne kwamen gisteren allebei positief uit school. Ze hadden al veel nieuwe kinderen leren kennen en de medeleerlingen zijn erg behulpzaam. Ze waren allebei wel erg moe. Zo'n hele dag Engels om je heen horen is behoorlijk pittig. Bovendien had Byrthe na afloop van haar schooldag ook nog tennistraining.
Byrthe baalde wel dat ze gelijk huiswerk voor Latijn had gekregen. En voor Biologie moest ze van alles downloaden op haar IPad, maar dat lukte helaas niet, omdat ze niet kon inloggen. Dat is dan wel balen.....
Het Engels verstaan gaat Byrthe al heel goed af, ook bij Jarne ging dat best aardig. Hij heeft veel dingen opgepikt gisteren. Het Engels zullen ze de komende weken wel snel oppakken.

We hadden gehoopt dat ze de afgelopen maand Engelse conversatieles zouden kunnen krijgen, maar helaas is dat niet gelukt. Overal waar ik het vroeg werd gezegd, dat komt wel als ze op school zitten. Engelse les voor volwassenen is wel te vinden, maar voor kinderen kan dat blijkbaar alleen op school.

Vanochtend was het wel even pittig. Byrthe moet al om 7.55 uur beginnen, dat is wel even wennen. Als we eenmaal in het ritme zitten, zal dat wel beter gaan. Jarne begint om 8.19 uur.
A.s. maandag is een vrije dag: Labor Day. Dus lekker lang weekend!
Jarne heeft zaterdag zijn eerste baseballtraining. Zijn outfit is aangeschaft, er wordt flink geoefend in de tuin. Benieuwd hoe het zaterdag gaat!







Geen opmerkingen:

Een reactie posten